You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 76 Next »

For English user manual, click here

På denne siden kan du lese litt om hvordan Dragon Professional Anywhere fungerer og bli kjent med hvordan du bruker programmet. Dragon Professional Anywhere gir rask skybasert talegjenkjenning på tvers av alle dine Windows enheter. Inkludert i din lisens er også appen Dragon Anywhere Mobile for iOS® og Android™, som gir deg mulighet for talegjenkjenning med Dragon på smarttelefon og tablet. Dragon gir høy gjenkjenningsnøyaktighet, uten behov for profilopptrening. Vi anbefaler å benytte høykvalitets hodetelefon fra Sennheiser eller Philips SpeechOne mikrofon, har du dette fra tidligere kan du gjenbruke denne mikrofonen.

Fremgangmåte for å laste ned og komme i gang med bruk av programmet: 

Steg 1-3 vises i denne videoen:

Steg 4-7 vises i denne videoen:

  1. Last ned Dragon ved å gå til denne siden og klikk "last ned". Etter nedlasting pakker du ut den zippede mappen ved å høyreklikke og velge "pakk ut alle".


  2. Når utpakkingen er ferdig åpnes den utpakkede mappen OmilonDPA i filutforskeren, scroll ned til du finner filen som heter SoD.exe med rundt blått Dragon-ikon.

    Du kan høyreklikke på SoD.exe og velge Send til→Skrivebord (lag snarvei) så opprettes det en snarvei til programmet på skrivebordet ditt. 


  3. Det er ikke behov for noen installasjon, når du du dobbeltklikker på SoD.exe så startes Dragon og du får mulighet til å logge inn. Se til at en egnet mikrofon er koblet til datamaskinen og velg den riktige mikrofonen i nedtrekksmenyen. En god mikrofon er nødvendig for god talegjenkjenning.

    Brukernavn: din e-post
    Passord: Xyz123 (passordet endrer du ved første gangs innlogging)




  4. Etter innlogging kan du starte talegjenkjenning ved å klikke på den røde mikrofonknappen. Om du ønsker å benytte en annen måte å starte/stoppe opptak så kan du lese om det her.

    Med Dragon kan du produsere talegjenkjent tekst på norsk eller nynorsk til nærmest alle tekstfelter. I noen programmer skrives teksten direkte inn i programmet, og hvis ikke det er mulig skrives teksten først i Dragon sin Diktatboks før du kan overføre teksten til ønsket tekstfelt med talekommandoen "overfør tekst".

         

    1. Sett markøren i et tekstfelt og start opptaket ved å klikke på mikrofonknappen.

    2. Det kan ta noen sekunder fra du dikterer til den talegjenkjente teksten dukker opp. Diktatboksen vil automatisk åpnes og teksten skrives der, om det ikke er mulig å diktere direkte til tekstfeltet. Når du er ferdig med teksten i diktatboksen sier du "overfør tekst" for å overføre til der markøren sto.

      OBS! For at Dragon skal kunne presist registrere hva du sier er det nødvendig at du bruker en mikrofon av tilstrekkelig god kvalitet. Dersom du opplever dårlig talgjenkjenning anbefaler vi at du bytter til en bedre mikrofon. Her kan du se headsettene vi fører, som vi kan garantere at er godt egnet til talegjenkjenning.


  5. I Dragon ligger all funksjonaliet tilgjengelig når du starter opptaket, du har mulighet til å diktere tekst og si kommandoer om hverandre. For at en kommando skal registreres og ikke skrives som tekst, så må du ha en liten pause før og etter kommandoen. Om en kommando sies i flyt sammen med annen tekst så blir kommandoen skrevet ut som ord i stedet for å utføres. Si kommandoene "Hva kan jeg si?" eller "Åpne hjelp" og velg fanen Hjelp for talegjenkjenning for oversikt over alle de generelle kommandoene i Dragon. Om du har Dragon med utvidet kommandopakke så kan du her finne Figur med talekommandoer som du kan printe ut om du ønsker. Vi anbefaler å starte med kommandoene under kategorien Diktere tekst og bli kjent med Dragon, før du eventuelt utvider med flere kommandoer som du tenker vil være hjelpsomme i din arbeidsflyt.


  6. Dragon gir god talegjenkjenning fra første gangs bruk, men noen talegjenkjenningsfeil vil det bli. Husk å se over teksten etter talegjenkjenningsfeil så teksten din blir riktig. Du kan rette opp talegjenkjenningsfeil med tastaturet, ved å diktere på nytt eller med talekommandoer for å korrigere tekst.


  7. Nå kan du starte talegjenkjenning og talestyring med Dragon!

 

Øvrige tips:

  • Du oppnår best gjenkjenning om du snakker med flyt og i hele setninger.

  • Du kan tilpasse programmet ved å inkludere nye ord, kommandoer og autotekster

  • På denne siden kan du søke i lister med talekommandoer: Talekommandoene i Dragon

  • Si kommandoene "Hva kan jeg si?" eller "Åpne hjelp" for å åpne oversikt over kommandoer eller hjelpefilen. Dette er nyttige oppslagsverk for å lære mer om funksjonaliteten i Dragon. 

Hvis du har spørsmål eller problemer med programvaren kan du ta kontakt med oss på telefon 940 03 333 (kl. 08-16) eller på e-post kundeservice@omilon.com.

Hvis du ønsker timer med opplæring i Dragon så kan det bestilles opplæringstimer fra oss.






Klikk på temaene for å lære mer om Dragon

Tre talegjenkjenningsråd

Dragon Hjelp

Korrigere talegjenkjent tekst med stemmen

Forbedre talegjenkjenning med personlig ordliste

Utforsk potensialet med talekommandoer

Reduser skrivearbeidet med standardiserte Autotekster

Automatiser oppgaver med Trinn-for-trinn-kommandoer 

Test dine kunnskaper med en liten utfordring








3 tips for å få det beste ut av talegjenkjenning


1. Dikter med flyt
Dragon forstår best sammenhengende tale i et naturlig tempo. Du trenger ikke dikte overtydelig. Det gir best resultat å diktere i fulle setninger med flyt. 


2. Kunstpauser
Talegjenkjent tekst vises først på skjermen etter du har hatt et naturlig opphold i talestrømmen eller stanser opptaket. Ta også en kort pause før og etter du sier en kommando. Hvis en kommando sies i flyt med annen tekst vil kommandoen skrives ut som tekst i stedet for å utføres.


3. Rett feil
Talegjenkjenningsprofilen din forbedres ved at du bruker den. Når du dikterer og korrigerer eventuelle talegjenkjenningsfeil lærer Dragon måten du uttaler ord og hvilke ord du bruker.





Dragon hjelpefil

I Dragon menyen så kan du finne ”hjelp” og ”hva kan jeg si”.


Når du åpner ”hjelp” så har du videre muligheten til å velge mellom fanene ”hjelp til Dragon programmet” eller ”hjelp til talegjenkjenning”. Førstnevnte er hjelpefil for programmet og gir veiledning i de ulike knappene og menyene i programmet, mens sistnevnte inneholder veiledning i bruk av talegjenkjenning.


Hjelpefilen er fin å bruke som et oppslagsverktøy hvor du kan søke etter det du lurer på.


Her kan du finne artikler med Ofte stilte spørsmål om Dragon og Lister med talekommandoer.





Korrigere talegjenkjent tekst med stemmen

Dragon lærer kontinuerlig. For å forbedre din talegjenkjenningsprofil, må feilene i din talegjenkjente tekst korrigeres.

Kommandoen ”marker <ett eller flere ord i teksten du vil endre>” vil åpne en liste med flere alternative gjenkjennelser for ordene du markerte.


Kommandoen ”marker jul” gir listen vist på bildet til høyre. Forslagslisten med alternative gjenkjennelser vil gi deg muligheten til å overskrive det markerte ordet. Dette gjøres ved å si den tilhørende kommandoen til forslaget i listen. For eksempel vil ”velg en” bytte ut jul med hjul.


Om ordet du ønsket ikke er i forslagslisten, kan du diktere på nytt. Det du dikterer vil da overskrive den markerte teksten. 


Liste over andre nyttige kommandoer:

  • Stryk det” sletter den siste teksten før markørposisjonen.
  • Angre det” angrer siste handling som ble gjort, f.eks. dersom du angrer å ha slettet en tekst.
  • Gjør om det” er motsatsen til å angre, altså å gjøre om siste handling.
  • Sett sammen <ordene i teksten>” fjerner mellomrommet mellom to ord du ønsker å slå sammen. Eksempel: “Sett sammen sommer ferie” vil gjøre om sommer ferie til sommerferie. Du kan legge til det nye sammensatte ordet i ordlisten din om det er et ord du bruker ofte.
  • ”Stopp opptak” gjør det mulig å stoppe taleopptaket med stemmen. Mer informasjon om hurtigtast for stans av opptak finner du her.


Om du vil tilføye mer tekst eller flytte markøren tilbake etter at du har gjort en korreksjon, så kan du bruke musepeker eller en av disse talekommandoene:

Kommandoene ”gå til” eller ”sett inn” gir deg mulighet til å flytte markøren med stemmen.

  • Gå til begynnelsen av feltet” plasserer markøren i begynnelsen av tekstfeltet

  • Gå til slutten av feltet” plasserer markøren helt i slutten av tekstfeltet.

  • Sett inn før <ord i teksten>” vil flytte markøren til før ordet i teksten.

  • Sett inn etter <ord i teksten>” vil flytte markøren til etter ordet i teksten.

Når du er ferdig med endringen du ville gjøre, kan du gå tilbake til forrige posisjon med kommandoen ”Gå tilbake”.

Flere kommandoer for korrigering av tekst kan du finne her.


Et siste tips til når du skal se over din talegjenkjente tekst:

Vær ekstra oppmerksom på nøkkelord som kan få store konsekvenser for betydningen av setningen. Dersom du f.eks. dikterer ordet uviktig kan det hende at Dragon istedenfor gjenkjenner viktig, noe som vil gi teksten motsatt betydning.





Personlig ordliste

Det kan være flere årsaker til at enkelte ord aldri gjenkjennes. Det er frustrerende hvis man stadig må rette samme ord - med personlig ordliste kan dette løses.

Du kan åpne ordlisten ved å si talekommandoen “Administrer ordliste” eller ved å klikke på “Administrer ordliste” i Dragon-menyen

Med personlig ordliste kan du:

  • Legge til nye ord

  • Trene uttale på ord

  • Deaktivere uønsket ord/skrivemåte





Utforsk potensialet med talekommandoer

Du kan benytte kommandoer til å fremheve ord eller setninger med fet, kursiv eller understreket tekst. Dette krever imidlertid at tekstfeltet støtter formatert tekst.

Dersom du benytter diktatboksen må du påse at du har huket av Formatert tekst under Dragon-meny > Alternativer > Inntasting av tekst > Formatert tekst.

 

Formatering i forkant av diktering:

Si kommandoen ”fet skrift”, vent et øyeblikk til du ser at kommandoen er oppfattet, og deretter dikter tekst med fet skrift. Avslutt formateringen med kommandoen ”normal skrift”.


Formatering i etterkant av diktering:

Si kommandoen ”marker <ord i teksten>”, etterfulgt av kommandoen ”fet skrift”. Den markerte teksten vil da endre formatering.


Tilsvarende gjelder for kommandoene ”kursiv tekst” og ”understreket tekst”.


Dersom du vil formatere større deler av teksten kan du markere tekt ved å benytte følgende kommandoer:

  • marker <ord> til <ord>” vil markere alle ord fra og med det første ordet, og til og med det andre ordet.

  • marker <ord i teksten>” marker ved å si flere ord som står etter hverandre. F.eks. ”marker ønsker deg en god jul”


Det finnes mange talekommandoer i Dragon. For å gi deg en oversikt over de mest nyttige talekommandoene og funksjonalitet i Dragon så har vi et tankekart du kan printe ut.

Det er ikke et mål å benytte så mange kommandoer som mulig. Se om du finner funksjonalitet du har savnet eller du tror vil hjelpe deg i arbeidet ditt og start der.


Tankekart med oftest brukte talekommandoer







Reduser skrivearbeidet med standardiserte Autotekster

I Dragon kan du opprette autotekster, som er er ferdig skrevne standardtekster med eventuelle navigasjonsfelt for informasjon som varierer fra gang til gang. Autotekster er nyttig for å kunne sette inn tekst du bruker ofte. Dette kan være lengre tekster eller noe så kort som en mailadresse eller en tallkode.


For å opprette eller redigere autotekster kan du si talekommandoen «administrer autotekster», eller ved å åpne Administrer autotekster fra Dragon-menyen .


Dersom det er noe i teksten som varierer fra gang til gang, så kan du opprette navigasjonsfelt ved hjelp av klammeparantes [].


For å benytte en av dine allerede opprettede autotekster sier du: ”Sett inn <navnet på autoteksten>”.


Mer informasjon om autotekster og navigasjonsfelt kan du finne på denne videoen.






Automatiser oppgaver med Trinn-for-trinn-kommandoer 

Trinn-for-trinn-kommandoer gir deg muligheten til å benytte stemmen til å gjøre en rekke operasjoner med stemmen alene. Slik som åpne dokumenter, programmer og nettsider, samt utføre en rekke operasjoner på tastaturet.

Med Trinn-for-trinn kommandoer så kan du opprette egne kommandoer som utfører en sekvens med tastetrykk/operasjoner. Dette kan gjøre rutineoppgaver enklere ved å automatisere deler av prosessen. Med én kommando kan du erstatte en lang rekke tastatrykk.

Oppgaver som er gode kandidater for en Trinn-for-trinn kommandoer er oppgaver du gjør ofte i løpet av en uke som du gjerne kunne tenkt deg å i stedet utføre med en talekommando.


Med Trinn-for-trinn-kommandoer kan du for eksempel gjøre disse handlingene med én talekommando:

  • Åpne nettsiden Yr.no og søke opp et forhåndsdefinert sted.
  • Opprette en delvis utlfylt e-post til dine teammedlemmer.
  • Endre formatering og legge til topptekst i et Word dokument.


 Du oppretter og redigerer trinnvise kommandoer ved å åpne Dragon-menyen og klikker Administrer trinnvise kommandoer.






Test dine kunnskaper med en liten utfordring

Hvis du har 2 minutter, så har vi en liten utfordring til deg.

Klarer du denne utfordringen kun ved bruk av stemmen?

Start med å diktere denne teksten:
Sannelig ble det godvær i ferien. Jeg håper det holder seg de neste ukene.

Sett så inn denne teksten forrest:

Hei! Håper det står bra til med deg.

 

Tilføy denne teksten helt til slutt:

Vi snakkes!

Når du er ferdig skal teksten se slik ut:

Hei! Håper det står bra til med deg. Sannelig ble det godvær i ferien. Jeg håper det holder seg de neste ukene. Vi snakkes!


Trenger du hjelp?
Her er en kort veiledning.

Etter den første teksten er diktert flytter du markøren til start ved å si:

  • Sett inn før sannelig”   (eller du kan si f.eks. Gå til begynnelsen av avsnittet”)

Deretter dikterer du teksten:

Hei! Håper det står bra til med deg.”

Så flytter du markøren til slutten enten ved å si:

  • Sett inn etter neste ukene punktum”   (eller du kan si f.eks. "Gå til slutten av setningen/avsnittet")


Og dikterer:

“Vi snakkes!”

Hvordan gikk det?

Brukte du mer enn noen få minutter?





  • No labels